Råd & Regler
Målsättning
Vår målsättning i föreningen är att se till att vi har bra bostäder, en god ekonomi och att visa hänsyn till varandra.
Vi kan med våra olika bakgrunder och erfarenheter tillföra föreningen och varandra mycket. Det är viktigt att du som medlem i föreningen för fram dina synpunkter och förslag till föreningens styrelse.
Att bo i en bostadsrättsförening innebär i praktiken att vi alla är medlemmar i en så kallad ekonomisk förening. Det är föreningen som äger fastigheterna och dom gemensamma utrymmen.
För vem gäller reglerna?
Ordnings- och trivselregler gäller inte bara bostadsrätthavaren utan även familjemedlemmar, gäster, inneboende samt hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.
Underhåll
Brf Linnea ansvarar för:
Avlopp – Avloppsstammarna ägs av föreningen. Ett stopp i avloppsstammen åtgärdas av föreningen men inte om stoppet sitter i vattenlåset i din lägenhet.
Fasader och tak – Föreningen äger och ansvarar för fasader, yttertaket på fastigheten samt gemensamma utrymmen.
Elektricitet – Elledningarna som går fram till din bostad är föreningens ansvar men ledningar som syns inne i lägenheten ansvarar du själva för.
Vatten – Vattenledningarna fram till lägenheten är föreningens ansvar men ledningar som syns inne i lägenheten ansvarar du själv för.
Vattenfyllda radiatorer – Vattenfyllda radiatorer (element) är föreningens ansvar. Om du har element eller golvvärme som du installerat själv är dessa ditt eget ansvar.
Ventilationskanaler – Ventilationen i lägenheten är föreningens ansvar.
Vad får du själv göra och inte göra utan tillstånd från styrelsen?
Utan styrelsens tillstånd får du:
- Måla, tapetsera och lägga golv
- Byta kylskåp, frys, spis och torkskåp
- Renovera ytskikt i kök och badrum
Utan tillstånd från styrelsen får du inte:
- Riva bärande väggar
- Ändra befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten
- Andra väsentliga förändringar
Att bo in en Brf Förening
Bostadsrätt är en av det vanligaste boendeformen i Sverige
Vad är en bostadsrättsförening?
När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening. Det är styrelsen som driver föreningen samt godkänner boende som medlemmar. Du har möjlighet att påverka ditt boende och hur föreningens arbete sköts. Att äga en bostadsrätt innebär att du äger rätten att bo i bostaden men själva huset eller husen ägs av bostadsrättsföreningen som du är en del av.
Varför betalar du ”hyra” om du köpt din bostad?
På samma sätt som hyresgäster betalar hyra måste du som har en bostadsrätt betala en månadsavgift till din förening som är avsedd för alla gemensamma kostnader som föreningen har.
Styrelsen fastställer avgiften så att de sammanlagda avgifterna ger förutsättningar för en långsiktig hållbar ekonomi i föreningen. Avgiften fördelas sedan ut mellan bostadsrättshavarna.
När du bor i en bostadsrätt har du:
- Större möjlighet att påverka genom medbestämmande, motioner, rösträtt och yttrande.
- Möjlighet att påverka värdet på den egna bostaden genom till exempel förändringar i den gemensamma miljön, renoveringar, tjänster och service.
- Större frihet att renovera och göra om din egen bostad.
- Ingen utomstående som tjänar pengar på ditt boende.
- Själv ansvara för underhållskostnaderna för din bostad.
- Ekonomiska fördelar av att vi är flera som kan göra investeringar i tjänster som till exempel bredband eller gemensamma utrymmen.
- I en bostadsrättsförening finns det oftast upparbetad kompetens kring vatten- energiförsörjning och avtal med mera sånt som du inte själv behöver ta reda på.
Miljö & sophantering
Att ta hand om vår miljö och se till att hushållsavfall och sopor återvinns är viktigt och lagstadgat.
Hushållsavfall samt sopor kastas i avsedda kärl vid våra parkeringar.
I våra miljö hus har vi återvinning för tidningar, papper, färgat och ofärgat glas, metall, plast, lampor och batterier. Sorteringen ska ske enligt anvisningar vid respektive kärl.
Större pappkartonger slås ihop innan dom läggs i papperskärlet.
Större kartonger som inte får plats i kärlet skärs ner i mindre bitar eller körs till kommunens återvinningsstation.
Att slänga fimpar, använt snus, glas samt hundbajspåse på området är inte acceptabelt.
Mall för inlämning av motion
Nedan finns en mall för en motion.
Mallen visar hur en skrivelse kan vara för att anses vara en motion och behandlas som en sådan av styrelsen. Ladda ner den som mall om du vill.
Det går också bra att skriva egna/handskrivna motioner, vad som ska vara med för att den ska vara giltig är avsändare och lägenhetsnummer då det endast är medlemmar i föreningen som har rätt att skicka in motioner.